Rabu, Julai 22, 2009

Gerhana Matahari 22 Julai 09

Bismillah...

22 Julai 2009 bersamaan 29 Rejab 1430H (rabu) berlaku satu lagi tanda - tanda kebesaran Allah SWT iaitu gerhana matahari. Alhamdulillah, Unit Falak Syarie, Pejabat Mufti Negeri Sabah yang diwakili oleh Al-Fadhil Ust. Mohd. Salam Md. Salleh telah melakukan cerapan gerhana matahari yang turut dihadiri oleh Al-Fadhil Ust. Mohd. Ariffin Ali, Timbalan Mufti Kerajaan Negeri Sabah dan Al-Fadhil Ust. Bongsu Aziz, Pensyarah UITM Sabah. Cerapan ini diadakan di Balai Cerap Al-Biruni Negeri Sabah, Tg. Dumpil, Putatan Sabah.

Dari kiri, Ust. Salam, Ust. Bongsu dan Ust. Ariffin

Dalam cerapan tersebut alat yang digunakan adalah dengan menggunakan tedeolit dan total station. Gerhana matahari bermula jam 8:46:15 sehingga 10:30:05 pagi bagi Kota Kinabalu, Sabah dan ianya berlaku dalam tempoh kira - kira 1 jam setengah.


Fenomena gerhana matahari adalah suatu fenomena yang jarang-jarang berlaku iaitu satu kali atau dua kali dalam satu tahun kalendar. Gerhana matahari terbahagi kepada 4 jenis, iaitu gerhana penuh, gerhana annulus (cincin), gerhana hibrid (penuh+cincin) dan gerhana separa (sebahagian). Gerhana separa merujuk peringkat awal atau akhir suatu gerhana matahari, atau bahagian bumi yang masih dapat melihat gerhana, tetapi tidak akan dapat melihat gerhana matahari fasa penuh atau cincin. Gerhana penuh matahari pada 22 Julai 2009 merupakan gerhana yang paling lama untuk abad ke 21. Bill Kramer dalam laman webnya menyebut:

"The eclipse passes over the Chinese cities of Chengdu, Suining, Chonging, Wuhan, Xiaogan, Hangzhou, and Shanghai by which time the duration of the eclipse is over five minutes of totality. Leaving Shanghai the path continues into the ocean encountering islands such as Toshima and Akusaki south of Japan and eventually the Marshall islands.The maximum eclipse duration of 6 minutes and 43 seconds occurs far off the coast in the Pacific Ocean."

Bagi penduduk Malaysia, mereka hanya berpeluang menyaksikan gerhana tersebut dalam fasa separa dalam peratus maksimum yang kecil antara 3% hingga 18% sahaja dari kebanyakan bandar-bandar utama di Malaysia. (sumber... klik di sini).


Di kesempatan itu, solat sunat gerhana telah dilaksanakan di surau Balai Cerap Al-Biruni Negeri Sabah yang telah diimamkan oleh Al-Fadhil Ust. Bongsu Aziz dan beliau turut menyampaikan tazkirah ketika itu.

Beberapa Imej gerhana matahari yang sempat dirakam :


Moga dengan fenomena ini akan bertambah lagi keimanan kita kepada Allah SWT di atas tadabbur kita terhadap tanda - tanda kekuasaannya. aminn...

Sekian.

0 ulasan:

Catat Komen