Rabu, Ogos 26, 2009

Jadual Harian Muslim Sepanjang Ramadhan


Bismillah...

Moga ada manfaat dengan jadual di bawah ini bersempena kita berada di dalam bulan ramadhan yang penuh barakah ini. Jadual ini adalah mengikut kesesuaian waktu bagi Sabah & Sarawak dan negeri - negeri lain bolehlah disesuaikan apa yang patut.

3.00 pagi

Bangun Berdoa kepada ALLAH dengan doa:

Segala puji bagi ALLAH yang telah menghidupkan aku setelah DIA mematikan aku dan kepadaNYAlah aku akan dikembalikan.Berniatlah untuk melaksanakan sebanyak-banyak kebaikan hari itu. Mandi dan membersihkan diri.Mengambil whudu’ dan memakai pakaian yang suci untuk beribadah, berwangi-wangian.

3.15 pagi

Solat sunat TaubatNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat taubat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.Rakaat pertamaselepas Al-Fatihahbacasurah Al-Kafirun, rakaat kedua selepasAl-FatihahbacasurahAl-Ikhlas.Selepas sembahyang, angkatlah tangan memohon ampun kepada ALLAH. Menangislah menyesali dosa-dosa.Solat sunat TahajjudNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat tahajjud 2 rakaat kerana ALLAH Taala.RakaatpertamaselepasAl-FatihahbacasurahAl-Kafirun, rakaat kedua selepasAl-FatihahbacasurahAl-Ikhlas.Selepas sembahyang, angkatlah tangan berdoa kepada ALLAH.
Solat sunat HajatNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat hajat 2 rakaat kerana ALLAH Taala.SelepasAl-FatihahrakaatpertamabacaayatulKursi1kali. Selepas Al-Fatihahrakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali. Ketika sujud terakhir baca 11 kali dan sertakan di dalam hati segala hajat-hajat kita.Solat sunat WitirNiatnya : Sahaja aku sembahyang sunat witir 2 rakaat kerana ALLAH Taala. Selepassalam,bangunlagidan sembahyang witir 1 rakaat.Perbanyakkan berdoakepadaALLAHdengan penuhrasakehambaan, rendah diri, meminta-minta, merintih-rintih, agar ALLAH ampunkan dosa-dosa kita, terima taubat kita, terima amalan kita, memperkenankan doa dan permintaan kita.


4.00 pagi

Makan sahur


Mengosok gigi dan membersihkan sisa-sisa makanan di mulut.4.30 pagi

Bersiap menunggu waktu Subuh dengan membaca Al-Quran atau berselawat.


Sembahyang sunat Subuh, sembahyang Subuh berjemaah. Selesaikan wirid harian di tikar sembahyang atau baca Al-Quran hingga terbit matahari.Elakkan tidur selepas Subuh, kerana waktu itu adalah waktu paling berkat untuk memulakan pekerjaan.6.00 pagi

Membuat persiapan ke tempat kerja.Melangkah ke tempat kerja dengan membaca Bismillah dan dengan berniat dengan niat yang baik-baik. mulakan kerja dengan Bismillah dan doa kepada ALLAH agar semua aktivti kita diberkatiNYA. SentiasaberselawatkepadaRasulullahSAWsama ada menyebutnya atau di hati.Banyakkan istighfar/meminta ampun.Melaksanakan kerja dengan bersemangat dan penuh bertanggung jawab. DatangkanrasabahawaALLAH sentiasamemerhati kerja-kerja yang dilakukan dan yakinlah DIA akan membalas segala kebaikan yang kita buat.7.00 pagi – 9.30 Pagi

Sembahyang sunat Dhuha,


Ia adalah sumber rezki yang berkat kalau istiqamah diamalkan. Niatnya : Sahaja aku sembahyang sunat dhuha 2 rakaat kerana ALLAH Taala.Penuhi masa rehat tengahari dengan menambah ilmu atau membaca Al-Quran.Elakkan sungguh-sungguh dari melakukan dosa walaupun kecil dan perkara yang sia-sia.Contoh dosa-dosa :


Mengumpat mengutuk, menyindir yang menyakitkan orang, bergaul bebas tanpa menjaga syariat seperti berbual dengan yang bukan muhrim mengenaiperkara yang tiada sangkut paut dengan kerja12.00 tgh.

Bersiap untuk solat Zohor.


Menunggu waktu sembahyang dengan berselawat.


Solat Zohor berjemaah.Laksanakan juga solat sunat Rawatib Bersujud syukurlah setelah selesai sembahyang sunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yang memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA.

3.00 ptg.

Bersedia untuk solat Asar.


Solat Asar berjemaah. Laksanakan juga solat sunat Qabliyah.


Bersujud syukurlah setelah selesai sembahyang sunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada ALLAH yang memberi kita nikmat besar dapat menyembahNYA

4.30 ptg.

Membeli barang-barang keperluan berbuka dan sahur tanpa berlebih-lebih. Ingatlah walaupun Syaitan dirantai tetapi nafsu masih ada dalam diri kita!!!


6.00 ptg.

Memperbanyakkan doa sebelum berbuka kerana di waktu itu adalah masa yang mustajab doa.Ingatlah sabda Rasulullah SAW : “Ramai orang yang berpuasa, yang mereka dapat hanya lapar dan dahaga”,merintihlah kepada ALLAH memohon agar amalan kita diterima.Apabila masuk waktu Maghrib,bacalah doa berbuka :


Wahai Tuhan, kerana Engkaulah aku berpuasa, kepada Engkaulah aku beriman dan dengan rezki engkaulah aku berbuka. Berbuka puasa dengan makanan yang manis seperti buah kurma dan jangan makan terlalu banyak.Seeloknya setelah memakan kurma dan meminum air, terus menunaikan solat maghrib berjemaah, setelah itu barulah makan makanan yang berat.

7.30 mlm.

Solat Isya’ berjemaah dan diteruskan dengan solat Taraweh.Cuba pertahankan solat taraweh walau bagaimana keadaan sekalipun kerana fadhilatnya amat besar.Bacalah Al-Quran dengan penuh tawadhuk, seeloknya baca dengan bertadarus (berkumpulan bergilir-gilir, seorang baca, yang lain menyemaknya), cuba khatamkan membaca Al-Quran paling kurang satu kali sepanjang ramadhan. Kebanyakan imam-imam besar mengkhatamnya dua kali dalam sehari (60 kali sebulan Ramadhan).10.00 mlm.

Memperbanyakkan istighfar sebelum tidur.Berniatlah untuk puasa esok hari dengan berniat : Sahaja aku berpuasa hari esok,untuk menunaikan Puasa Ramadhanyang wajib ke atasku, tahun ini kerana ALLAH Taala. (JANGAN LUPA!!!)


Tidur awal agar dapat bangun awal untuk beribadah.


Bacalah doa tidur :


Ertinya :Dengan namaMU Ya ALLAH! Aku hidup dan mati.Ingatlah tidur adalah mati yang sementara, kemungkinan kita dipanggil ALLAH ketika tidur.


" RAMADHAN YANG SAMA, NATIJAH YANG BERBEZA, SEBAIK - BAIK NATIJAH ADALAH TAQWA"

Wallahua'alam.

0 ulasan:

Catat Komen