Sabtu, Disember 05, 2009

HIV & AIDS


Bismillah...

Jumaat 04 Disember 2009, saya berpeluang menjadi khotib di Masjid Negeri Sabah. Tahun lepas memang ada senarai bertugas sebagai khotib tetapi apabila tiba masanya saya ada komitmen lain yang tidak dapat dielakkan dan ketika itu Ust. Nahar Matamin sebagai imam besar.

Ketika ini, Ust. Ibrahim Kisab Al-Hafiz sebagai Imam Besar telah menjemput saya dan saya menerimanya sebagai pengalaman pertama berkhutbah di Masjid Negeri Sabah.

Setelah membelek - belek beberapa teks khutbah daripada pelbagai sumber, ternyata teks khutbah daripada JAKIM berkenan di hati dan amat sesuai dengan senario dan keadaan terkini dengan sedikit tambahan.

Prinsip saya jika berkhutbah, setiap teks kena sesuai dengan jiwa saya sebagai khotib ketika itu dan pastikan teks tersebut hidup dengan isu-isu terkini agar khutbah itu nampak releven di samping itu skel penyampaian diperkemaskan dan kuasai sepenuhnya teks khutbah yang bakal disampaikan. Khotib kena memahami dahulu apa yang hendak disampaikan, insyaAllah jemaah juga akan paham.

Beberapa fakta yang menarik teks khutbah JAKIM bertarikh 04 Disember 2009 ialah :

Menurut sumber daripada Kementerian Kesihatan Malaysia :

1. Sehingga Jun 2009, terdapat seramai 86,127 orang yang dijangkiti HIV dan seramai 14,955 orang pula telah dijangkiti AIDS. Dari jumlah pembawa AIDS ini didapati seramai 11,549 orang telah meninggal dunia. Purata sehari pembawa baru HIV yang dikesan ialah sebanyak 10 kes, AIDS pula 3 kes baru sehari dan berlaku 5 kes kematian sehari.

2. punca utama penyebaran HIV/AIDS ialah melalui pertukaran suntikan jarum iaitu melibatkan 53.2%, dan diikuti melalui perhubungan seks sebanyak 26.9% dan selebihnya melalui pemindahan darah dan jangkitan ibu mengandung kepada bayi.

3. paling membimbangkan kita ialah penyebaran HIV/AIDS melalui perhubungan seks semakin meningkat naik samada perhubungan seks melibatkan lelaki dengan wanita atau lelaki sesama lelaki atau homosexual. Berdasarkan perkembangan ini, maka terdapat tanda-tanda aktiviti seks ini di jangka menjadi punca utama penyebaran HIV/AIDS di negara ini.

4. Pembawa HIV/AIDA bagi wanita dan kanak-kanak juga sedang meningkat naik. Pada tahun 2004 wanita terlibat dengan HIV/AIDS adalah 10.8% tetapi pada tahun 2008 meningkat naik mencapai 19.1%. Manakala jumlah kanak-kanak bawah umur 12 tahun terlibat dengan HIV/AIDS pula seramai 1, 018 orang.

Sudah pasti fakta tersebut cukup membimbangkan kita. Dalam khutbah tersebut juga menegaskan bahawa Segala punca yang menyuburkan perkembangan HIV/AIDS hendaklah ditutup dan dihapuskan.

terdapat pihak yang mengeluarkan lesen-lesen perjudian dan pusat-pusat hiburan atas alasan memenuhi hak asasi manusia sedangkan kegiatan seperti inilah menjadi penyubur gejala sosial. Kemudian, satu pihak lain pula mengedarkan kondom untuk mencegah jangkitan kuman HIV/AIDS.

Kesannya, wujud pertentangan nilai dan amalan di antara pihak-pihak tertentu dalam masyarakat kerana satu pihak terus menerus menggali lubang manakala pihak yang lain pula menutup lubang yang tidak habis-habis.

Saranan tindakan yang perlu diambil bagi mencegah HIV/AIDS ini :

Pertama, Bagi mereka yang terlanjur dengan virus HIV/AIDS, wajarlah menginsafi kesilapan masa lalu dengan memperbanyakkan doa dan bertaubat, memperbanyakan amalan soleh dan bersama-sama dengan kerajaan dan masyarakat membantu mengawal penyebaran gejala HIV/AIDS.

Kedua, Menjadi kewajipan kepada anggota keluarga, jiran tetangga dan masyarakat keliling agar bersimpati kepada mereka yang mengidap HIV/AIDS dengan memberikan perlindungan dan sokongan moral demi kelangsungan hidup mereka. Jauhlah daripada sikap prejudis, meminggir dan memulau, kerana ia amat bertentangan dengan ajaran Islam.

Ketiga: Menjadi kewajipan kepada ibubapa melipatgandakan pendidikan agama yang sempurna kepada anak-anak sejak anak memasuki zon mumaiyyiz dan akil baligh agar mereka menjadi remaja yang mempunyai jati diri mukmin yang kuat. Adalah tidak memadai sekadar menghantar anak-anak ke sekolah atau ke kelas fardhu Ain, namun kehidupan harian mereka di rumah dibiarkan tanpa dibimbing dengan didikan agama.

Keempat: Menjadi kewajipan kepada orang-orang yang beriman dan mempunyai bidang kuasa di agensi kerajaan dan swasta mempastikan peranan mereka tidak terlibat dalam menyuburkan perkara-perkara yang bercanggah dengan hukum Allah, menggadai integriti muslim dan bersyubhat melakukan maksiat.

Kelima : Mereka yang diberikan kuasa sewajibnya mengambil dan menguatkuasakan hukum – hukum yang berkaitan dengan gejala zina yang hukumnya adalah bersifat Qat'i di dalam Al-Quran dan As-Sunnah yang tidak dapat tidak wajib dilaksanakan. Sudah sekian lama hukum ciptaan manusia digunakan, namun penawar penyakit HIV/ADIS tidak ditemui dan kita yakin penawar tidak akan kita temui selagimana hukum zina yang terdapat di dalam al-Quran tidak dilaksanakan. Allah SWT adalah pencipta kita sayugianya Allah SWT jugalah yang maha mengetahui apa masalah dan penyakit yang kita hadapi dan sudah pasti Allah SWT telah menyediakan penawar yang mujarab sepertimana yang terkandung di dalam Al-Quran bukan sekadar sebagai penawar sahaja bahkan ianya juga sebagai pencegahan dari berlakunya gejala zina secara berleluasa.

Waallahua'alam.

Teks Khutbah penuh daripada JAKIM klik di sini.


0 ulasan:

Catat Komen