Selasa, Ogos 23, 2011

ISU RAYA 1432H

Bismillah…

Untuk makluman saya juga turut menerima email tersebut dan bagi saya ianya biasa sebab huraian yang dijelaskan dalam slide tersebut berkisar mengenai teknikal dan memang ada benarnya. TAPI ianya akan membuatkan orang awam yang membaca akan terkeliru jika tiada maklumat dan pengetahuan mengenai ILMU FALAK di tambah pula dengan persembahan slide yang dibuat cukup menarik perhatian.

CUMA secara ringkas ada beberapa perkara lagi yang perlu diberitahu atau dibaca bersama mengenai hilal (anak bulan) dari sudut pandangan syarak dan tidak hanya memadai maklumat yang diheboh2kan melalui email tersebut.

2 PERKARA TERSEBUT ADALAH :

1. SOAL " MATLA' " :

Matla ialah tempat terbitnya bulan samada dari sebelah barat ataupun sebelah timur yang menjadi rujukan perkiraan anak bulan di sesuatu negara.

Bagi negara Malaysia, stesen rujukan yang digunakan untuk penentuan awal bulan hijriah adalah Tanjung Atiam, Sabah bagi sebelah timur dan Tanjung Chinchin, Langkawi di sebelah barat. Dua stesen rujukan ini dipilih berdasarkan kesesuaian kedudukan geografinya di mana Tanjung Chincin berada pada rujukan paling barat manakala Tanjung Atiam pada rujukan paling timur merangkumi seluruh Malaysia (Rajah 1).Soal matla’ ini telah perbahaskan oleh para ulama terutama ulama’ mazhab membawa kepada beberapa pandangan di kalangan mereka. Oleh itu, dengan berlakunya beberapa pandangan mengenai matla’ tersebut maka ada hubung kaitnya dengan perkara kedua iaitu:

2. KUASA PEMERINTAH :

Di Malaysia, Yang Dipertua Agong adalah ketua bagi umat Islam dan bertanggungjawab terhadap perkara-perkara yang melibatkan hak ehwal agama Islam termasuklah penentuan awal ramadhan, satu syawal dan 10 Zulhijjah yang bersangkut paut dengan ibadah umat Islam.

Pelaksanaan dalam kerja-kerja melihat anak bulan yang mengguna pakai kaedah rukyah dan hisab dilaksanakan oleh jabatan mufti seluruh Malaysia yang mana perlaksanannya melibatkan kajian syarak serta dari sudut teknikal mengenai anak bulan (hilal). Selain itu, wujudnya juga jawatankuasa teknikal yang diselaraskan oleh pihak JAKIM menghimpunkan beberapa pakar falak dan astronomi dalam hal ehwal falak termasuklah mengenai anak bulan.

Kerana itu, beberapa pandangan mengenai matla’ tersebut terjawab dengan adanya kuasa pemerintah di sesuatu Negara. Perkara ini dijelaskan oleh Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam kitabnya Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, jilid 2, muka surat 606 :

ولا خلاف فى أن للإمام الأمر بالصوم بما ثبت لديه : لأن حكم الحاكم يرفع الخلاف

Maksudnya :

“ Tiada khilaf Liimam al-Amri (pemerintah) memulakan puasa dengan apa yang sabit keduanya ( iaitu yang berkaitan dengan matla’ bulan atau matahari ) ; kerana sesungguhnya keputusan pemerintah mengangkat kekhilafan”.

( Boleh juga dirujuk mengenainya di dalam kitab Fathu al-Bari jilid 4 / 87, al-Majmuk jilid 6 / 300, Bidayah al-Mujtahid jilid 1 / 278, Tafsir al-Qurthubi jilid 2 / 296 ).

Secara teknikalnya bolehlah juga dijelaskan seperti berikut :

Rumusan analisis adalah berdasarkan kepada kriteria ketetapan Imkanur-rukyah yang telah dipersetujui bersama oleh anggota-anggota Menteri-menteri Agama Negara Brunei Darussalam, Republik Indonesia, Malaysia dan Singapura (MABIMS) dalam Mesyuarat Penyelarasan Rukyah dan Takwim Islam Kali Ketiga pada 29 Zulkaedah 1412 bersamaan 1 Jun 1992 di Labuan. Kriteria tersebut (Rajah 2) adalah seperti berikut:

(a) Ketika matahari terbenam, ketinggian anak bulan di atas ufuk tidak kurang daripada 2° dan jarak lengkung bulan-matahari tidak kurang daripada 3°.

ATAU

(b) Ketika bulan terbenam, umur anak bulan tidak kurang daripada 8 jam selepas ijtimak berlaku.


Bagi negara Malaysia, tarikh 29 Ramadhan 1432H adalah bersamaan dengan 29 Ogos 2011 (hari Isnin). Ijtimak dijangka berlaku pada jam 11:04 pagi. Data rukyah pada 29 Ramadhan 1432H adalah seperti berikut:


Bagi penentuan awal bulan hijriah, kriteria Imkanur-rukyah memadai dipenuhi pada salah satu stesen rujukan tersebut. Untuk penentuan awal Syawal 1432H, kriteria ini telah dipenuhi di Tanjung Chinchin. Justeru, Tanjung Atiam yang berada dalam matlak negara Malaysia bolehlah mengikuti ketetapan awal bulan yang sama dengan Tanjung Chinchin.

Bagi negara Brunei, ketetapan awal bulan utama di negara tersebut adalah berpandukan kepada rukyah semata-mata. Oleh itu, rukyah bagi menentukan awal Syawal di negara terbabit akan dilakukan pada 29 Ramadhan 1432H yang mana tarikh tersebut membetuli 30 Ogos 2011 di negara Brunei. Sekiranya anak bulan kelihatan di Brunei, maka negara tersebut akan menyambut hari raya puasa pada 31 Ogos 2011 dan sekiranya tidak kelihatan maka Ramadhan 1432H akan digenapkan kepada 30 hari dan 1 Syawal 1432H akan bersamaan 1 September 2011.

RUMUSANNYA:

Jangan risau bila berlakunya hari raya... apa yang pemerintah tetapkan ikut saja. jangan hirau dengan negara2 yang berhampiran seperti Brunei, filipin atau indonesia jika berlainan tarikh 1 syawal kerana kaedah penetapan 1 syawal negara kita berbeza dengan mereka dan sudah pasti para ulama' khasnya yang berkecimpung dengan ilmu FALAK di negara masing-masing mempunyai ijtihad mereka tersendiri.

Tentu sahaja persoalan ini timbul... KENAPA DALAM HAL HARI RAYA PUN UMAT ISLAM TIDAK DAPAT DISATUKAN? jawapannya sample saja... Malaysia pernah mengusahakannya sehingga tertubuhnya MABIMS ( MALAYSIA, BRUNEI, INDONESIA DAN SINGAPORA) dan telah pernah bermesyuarat (rujuk penjelasan di atas) yang telah berusaha menyatukan agar kaedah yang sama digunakan dalam penetapan 1 ramadhan, 1 syawal dan 10 zulhijjah iaitu menggunakan pakai kaedah RUKYAH DAN HISAB. tetapi sehingga kini tidak terlaksana... kerana apa? Waallahua'lam. Tu pun hanya malaysia je yang ikut.

Janganlah terkeliru dan jangan cuba2 mengelirukan diri dan pastinya kenalah ikut ' KEPUTUSAN PEMERINTAH' dalam hal ini. Kalau mahu ikut raya di negara lain maka bolehlah ke negara mereka.

Kepada pembuat email tersebut... saya hormati pandangan anda dan memang ada benarnya dari sudut teknikal namun bebebrapa maklumat terutamanya berkaitan dengan syarak perlulah diteliti dan dihalusi... bagi saya perkara ini tiada lah isunya sangat tapi apabila slide anda disebarkan melalui email secara umum maka ianya menimbulkan fitnah kepada orang awam yang tidak semuanya memahami dan mendalami ilmu FALAK.

Cadangan saya kepada anda ( pembuat email ) mai kita berbincang bersama - sama terutamanya bersama mereka yang memang ahli falak agar pandangan saudara itu kita teliti mungkin ada kebaikannya dan dapat bersama mencambahkan pengetahuan terutama berkaitan dengan ilmu falak mungkin APA YANG ANDA TAHU KAMI TAK TAHU DAN MUNGKIN APA YANG KAMI TAHU ANDA TAK TAHU..... KERANA ILMU ALLAH SWT TERLALU LUAS UNTUK KITA TEROKAI.

Satu lagi, orang mai datang bertanya... pahtu bilalah tarikh raya tahun ni? anda pun boleh jawab... jawapannya " tungguhlah pengishtiharan penyimpan mohor raja-raja".. heheheh... anda pun sebenarnya punyai ilmu falak.

SALAM RAMADHAN....

al-Faqir ila Rabbihi :

albelurani alfalaki.

0 ulasan:

Catat Komen